inclusief onderwijs 1.0
(wetenschap; onderwijs en opvoeding)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Inclusief onderwijs…
is onderwijs
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is passend onderwijs op één school voor alle kinderen, ongeacht eventuele leer- of gedragsproblemen of lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen
- [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van het speciale onderwijs, omdat dat alleen bestemd is voor kinderen die vanwege leer- of gedragsproblemen of lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen extra zorg op school nodig hebben
Algemene voorbeelden
Er zijn verschillende definities van inclusief onderwijs. De definitie die een pionier op dit terrein, onderwijskundige Gordon Porter, gebruikt is: 'Leerlingen met een beperking gaan naar dezelfde school en zitten in de klassen/groepen samen met niet gehandicapte leeftijdgenoten waarbij ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om te slagen'.
Inclusief onderwijs (ION). Inclusief onderwijs is een alternatief voor speciaal onderwijs waarbij de nadruk ligt op het aanvaarden van de verscheidenheid en gelijkwaardigheid van de leerlingen.
Reeds in 1998 bracht de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) een advies uit om een omslag waar te maken naar inclusief onderwijs, waarbij men voor ogen had: 'Onderwijs dat vertrekt vanuit de gedachte dat zoveel mogelijk, in beginsel alle, kinderen en jongeren, kwaliteitsvol onderwijs kunnen volgen in een gewone school. Inclusief onderwijs moet ook vorm krijgen in een zinvol curriculum voor elke leerling, een flexibele school- en klasorganisatie en het verstrekken van ondersteuning waar nodig'.
Een belangrijke pijler van het project bestond uit pogingen het beleid te beïnvloeden om inclusief onderwijs mogelijk te maken. Daartoe werd een werkgroep opgericht, de Vlaamse Werkgroep Inclusief Onderwijs, bestaande uit onafhankelijke experts uit de academische wereld, de scholengemeenschappen, de PMS-centra, de lerarenopleiding, het ministerie en ouderkringen.
Inmiddels keurde de VLOR principieel het inclusief onderwijs goed in een lijvig rapport waarin ook concrete aanbevelingen staan.
De respondenten geven een zeer genuanceerd standpunt over inclusief onderwijs. Ze staan achter de filosofie van inclusie, al geven sommigen aan dat ze vrezen dat het eerder om een verdoken besparingsmaatregel gaat.
De Tweede Kamer wil dat de regering werk maakt van inclusief onderwijs. [...]. De motie [...] verzoekt het kabinet een brede coalitie op te bouwen bestaande uit in ieder geval leraren, schoolleiders, ouders, leerlingen, besturen, gemeenten, kinderopvang en (jeugd)zorg om tot inclusief en goed onderwijs voor ieder kind te komen. Dus voor elk kind passend onderwijs in een reguliere school.